Op het moment van schrijven is R.O.T.O.R. met een score van 2,7 op www.imdb.com, nummer 70 van de Top-100 van slechtste films. Is het terecht? Is deze combinatie van Terminator en RoboCop niet om aan te zien, of zijn er verzachtende omstandigheden? Lees verder en duik mee in de bijzondere wereld van het B-garnituur met R.O.T.O.R. (1987).

Helaas ziet R.O.T.O.R. er in de film er een stuk minder stoer uit…
Ik zal meteen met de deur in huis vallen: R.O.T.O.R. is geen goede film. Hij lijdt vooral aan een chronisch spanningsgebrek en de vele gaten in het plot doen je meer dan eens verwonderen dat de gebeurtenissen plaatsvinden zoals ze dat doen. R.O.T.O.R. is een experimentele robotagent, die over vijfentwintig à vijftig jaar de criminelen in toom moet zien te houden. Helaas gaat er wat mis en ontsnapt hij alvorens hij geheel compleet is. Uiteraard is hij dolgedraaid en is zijn geïnstalleerd juridisch pakket op zijn zachts gezegd niet up-to-date. Het duurt dan ook niet lang, voordat hij een onschuldige automobilist vermoordt. Het laboratorium waaruit hij is ontsnapt, schakelt de hulp in van een voormalig wetenschapper, die mede verantwoordelijk is voor de creatie voor de onvriendelijke androïde politieman…

…al lijkt hij meer op een louche autohandelaar dan op een wetenschapper.
Acteerwerk: Al met al is dit niet het zwakste punt van de film, al zet een aantal acteurs hun rollen nogal dik aan. Het meeste acteerwerk komt van een tweede robot die in de film zit; een komisch uitziend figuur met een politiepet en die constant sarcastische opmerkingen maakt. Telkens als men een idee heeft hoe R.O.T.O.R. te stoppen, weet hij met een uitdrukking als “pff, nou, dat lijkt me niet zo’n goed plan” de lachers op de hand te krijgen. Helaas is zijn rol na een kwartiertje reeds uitgespeeld, als hij de hoofdwetenschapper opbelt en per telefoon zijn ontslag indient(!) Ik maak geen grap, dit doet hij echt en het is geweldig!

Links deze geweldige robot en wellicht de broer van Robin (Bassie en Adriaan).
Special effects: De special effects zijn zoals je kunt verwachten in een dergelijke film. Weinig overtuigende explosies en krakkemikkige vechtscenes te over. Het toppunt wat dit betreft is de demonstratie van de capaciteiten van het endoskelet van R.O.T.O.R. Zijn makers tonen trots wat hij allemaal in zijn mars heeft en getuige de nogal zielige stop-motionbeelden, lijkt hij meer op een reumatische neanderthaler dan op een hypermoderne robot.
Kijk en oordeel zelf:
Muziek/geluid: Telkens als R.O.T.O.R. op het scherm verschijnt, gaat dit gepaard met de soundtrack van de film. Net zoals bij Gymkata, komt dit je na negentig minuten behoorlijk de neus uit. Geluidseffecten zijn redelijk te noemen, al lijken de geweerschoten en explosies van een 1001 Soundeffects-cd afkomstig te zijn.
Plot: Het verhaal is een rommeltje en is trager dan erosie. Eer dat R.O.T.O.R. op het slechte pad is geraakt, heb je een studie Vrijetijdskunde afgerond en tegen de tijd dat ze hem op het spoor zijn, ben je bijna klaar met een cursus pottenbakken. Nadat R.O.T.O.R. is ontsnapt, wandelt hij een beetje doelloos rond, op zoek naar misdadigers. Uiteraard is in zijn ogen iedereen zo fout als een NSB’er en hij mept iedereen neer die hem dwars zit. Helaas is de gevechtschoreografie enorm houterig en zo mogelijk nog trager dan het plot. In principe draait het allemaal hierom: R.O.T.O.R. vermoordt een man die te hard rijdt en zijn vrouwelijke passagier weet te ontkomen. Hij stelt alles in het werk om haar te pakken te krijgen, met de eerdergenoemde zijwegen in de vorm van ander volk wat hij voor crimineel aanziet als mager subplot. Ten einde raad schakelt de wetenschapper een voormalig collega van hem in, die blijkbaar veel van R.O.T.O.R. weet. Als kijker heb je geen idee, je moet het er allemaal maar bij verzinnen. Het is namelijk niet heel nuttig om deze persoon er bij te halen, daar ze het loodje legt zodra ze in gevecht gaat met de geautomatiseerde agent. Erg bijzonder is het niet. Wat wel noemenswaardig is, is het uiterlijk van deze zonderlinge dame:

Een stinkdier als kapsel.
Ze is mede-wetenschapper annex dommekracht en het enige doel van haar aanwezigheid, is het vormen van een gelegenheid voor R.O.T.O.R. om nog iemand te kunnen vermoorden. Op het moment dat hij haar een kopje kleiner maakt, heeft louche autodealer een plan: hij gooit touwen om de ledematen van de losgeslagen robot en bindt de uiteinden zowel aan zijn jeep als aan een boom, om hem vervolgens ouderwets te vierendelen. Dat het in de situatie onmogelijk is om dit hele gebeuren voor elkaar te krijgen, laten we maar achterwege. Kortom: R.O.T.O.R. ontploft en iedereen leeft nog lang en gelukkig. Behalve stinkdiermevrouw natuurlijk.

“F-free-dooooom!”
Eindoordeel: Ik moet toegeven dat R.O.T.O.R. geen 2.7 verdient, maar het is ook geen meesterwerk. Daarvoor is het plot te ongepolijst en bevat de film te veel saaie momenten. Wen maar alvast aan een minuutje of dertig aan autorijdende mensen en klagende wetenschappers. Weinig actie, maar gelukkig zitten er een paar memorabele momenten die de film de moeite waard maken.
Cijfer: